Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Nedovolené omezování soutěže-2

Náš právní řád upravuje hospodářskou soutěž v §§ 41 a 42 ObchZ a zákonem o ochraně hospodářské soutěže (OHS). Ten ochraňuje hospodářskou soutěž na trhu výrobků a služeb proti jejímu vyloučení, omezení, jinému narušení nebo ohrožení, a to:
a) dohodami soutěžitelů
b) zneužitím dominantního postavení soutěžitelů
c) spojením soutěžitelů

OHS se vztahuje i na jednání soutěžitelů v cizině, pokud narušuje nebo může narušit soutěž v ČR, na druhou stranu se nevztahuje na jednání, jehož následky nastanou mimo ČR, leda by k tomu zavazovala mezinárodní smlouva, kterou je ČR vázána. OHS se výslovně nevztahuje na ochranu proti nekalé soutěži a na ochranu při poskytování veřejné podpory.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) rozhoduje o výjimkách ze zákazu kartelových dohod, dozoruje plnění povinností soutěžitelů ze zákona a z rozhodnutí ÚOHS a zveřejňuje svá rozhodnutí a návrhy na povolení výjimek z kartelů a na povolení spojení soutěžitelů. Úřad vede kartelový rejstřík, t.j, rejstřík dohod, z jejichž zákazu povolil (prodloužil, zrušil) výjimku nebo dohod, u kterých určil, že zákazu podléhají. Řízení u ÚOHS se podpůrně (kromě ustanovení OHS) řídí správním řádem.

Žádné komentáře:

Okomentovat