Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Změny v obsahu závazků

V případě prodlení věřitele, kdy věřitel nepřijal řádně nabídnuté plnění nebo neposkytl v době plnění součinnost potřebnou k splnění dluhu, má dlužník právo:
- požadovat náklady, které mu v souvislosti s tím vznikly,
- požadovat náhradu škody, která mu byla způsobena věřitelovým prodlením.

Změny v osobě věřitele nebo dlužníka

Ke změnám v osobách účastníků závazkového vztahu, tj. věřitele či dlužníka může docházet buď na základě jednání těchto účastníků (převod práva či závazku) nebo na základě zákona (přechod práva či závazku).

Postoupení pohledávky
Smlouva o postoupení pohledávky musí mít písemnou formu, musí být uvedeno, jaká pohledávka se postupuje (v jaké výši) a komu je postupována (postupníkovi nebo třetí osobě). Smlouva je platná v okamžiku, kdy se postupitel a postupník dohodnou, jaká pohledávka bude postoupena. Dlužník toto nemůže ovlivnit. Postupitel má povinnost oznámit dlužníkovi postoupení pohledávky a na základě toho, je dlužník povinen plnit novému věřiteli (postupníkovi). Pokud se dlužník od věřitele (postupitele) nedoví, že pohledávku postoupil, může i nadále plnit starému věřiteli – postupiteli, ale v případě, že mu postupník prokáže postoupení pohledávky, musí plnit novému věřiteli (postupníkovi).

Žádné komentáře:

Okomentovat