Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Leasingová smlouva

Závazkové vztahy stran leasingové operace jsou definovány v leasingové smlouvě. Leasingová smlouva (Smlouva o pronájmu - finanční leasing) vymezuje smluvní strany, leasingového nájemce a leasingového pronajímatele, předmět leasingu, pořizovací cenu a částky, které je leasingový nájemce povinen uhradit před převzetím předmětu leasingu a v průběhu trvání leasingové smlouvy.
Leasingová smlouva dále vymezuje některé smluvní vztahy. Přesnou výši leasingových splátek včetně termínů splatnosti stanovuje splátkový kalendář - daňový doklad.
Nedílnou součástí leasingové smlouvy jsou Všeobecné obchodní podmínky pro finanční leasing movitých věcí, které upravují základní vztahy, tj. práva a povinnosti smluvních stran a opakované a trvalejší okolnosti leasingových operací. Všeobecné obchodní podmínky leasingových společností konkretizují a doplňují leasingovou smlouvu - zejména specifikací postupu smluvních stran při předání a převzetí předmětu leasingu, specifikací podmínek jeho užívání, údržby, oprav a úprav, pojištění, postupu při řešení škod na předmětu leasingu, podmínek kontroly stavu a způsobu užívání předmětu leasingu, zánik leasingové smlouvy včetně způsob vypořádání, řešení případných sporů atd...

Žádné komentáře:

Okomentovat