Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zástavní právo může vzniknout:

Věřitel souhlasí s tím, že věc mu nebude odevzdána, ale zůstane u dlužníka, v takovém případě dojde ke vzniku zástavního práva ( když je smlouva sepsána formou notářského zápisu) jeho zápisem do rejstříku zástav, který vede Notářská Komora ČR. Současně notář zapíše to zástavní právo do rejstříku zástav.

Zástavní právo k pohledávce vzniká uzavřením smlouvy (pokud ve smlouvě nebylo ujednáno něco jiného). Zástavní právo k pohledávce je vůči dlužníku zastavené pohledávky (poddlužníku) účinné doručením písemného oznámení zástavního dlužníka o něm, nebo tím, že zástavní věřitel poddlužníku prokáže vznik zástavního práva.

Zástavním právem může být zajištěna pohledávka peněžitá i nepeněžitá (vztahuje se i na jejich příslušenství) a rovněž pohledávka, která má vzniknout v budoucnu, nebo pohledávka, jejíž vznik je závislý na splnění podmínky.

Pohledávku poskytne dlužník jako zástavu věřiteli.Vzniká stav,kdyby měl dlužník dlužníka plnit věřiteli. Je zde proto nutná oznamovací povinnost. Věřitel musí prokázat vznik zástavního práva!

Soudní rozhodnutí - buď schválení dědické dohody nebo přímo rozsudkem. V případech, kdy takový zásah je nutný. Dochází –li k vypořádání dědictví, kdy jeden z dědiců získává podstatnou část s povinností vyplatit ostatní dědice, součástí může být i smlouva o zástavě. Může být uzavřena dohoda o zástavě a na té zděděné věci bude vázána zástava do té doby než bude závazek splněn.(vyplatit ostatní dědice).

Žádné komentáře:

Okomentovat