Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Uznání závazku § 323 Obchodního zákoníku

Věřitel odkazuje na uznání závazku. Důkazní břemeno se převádí na žalovaného (dlužníka) a on musí prokázat, že to není pravda.

Zajišťovací funkce uznání závazku spočívá v tom, že se zlepšuje věřitelovo postavení při soudním vymáhání pohledávky.
Uznání závazku je jednostranným písemným úkonem. Jestliže dlužník vůči věřiteli písemně uzná závazek, pak se vytváří tzv. vyvratitelná domněnka, že závazek v době podepsání trval a to i v případě, kdy pohledávka věřitele byla v době uznání již promlčena a navíc začíná běžet nová 4 letá promlčecí lhůta. Účinky uznání nepromlčeného závazku má i placení úroků ohledně částky, z níž se úroky platí. Stejné účinky má i částečné plnění pro zbytek dluhu, lze-li z částečného plnění usuzovat, že tím dlužník uznává i zbytek závazku.

Pro platnost uznání závazku je nutné, aby uznávaný závazek byl v písemném uznávacím prohlášení vymezen (určen) tak, aby byl odlišitelný od jiných závazků. Není proto nutné uvádět jeho důvod a výši, ale musí být identifikovatelný i jiným způsobem, například fakturou.

Uznání zakládá běh nové promlčecí doby od okamžiku uznání, a to i v případě, kdy odpovídající právo bylo v době uznání již promlčeno.

Žádné komentáře:

Okomentovat