Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Převzetí dluhu § 531 – 532 Občanského zákoníku

Smlouva o převzetí dluhu může být uzavřena i bez dlužníka – smlouva mezi věřitelem a třetí osobou. Věřitel tak může požadovat plnění jak po dlužníkovi, tak i po třetí osobě (třetí osoba se stává dlužníkem vedle původního dlužníka).

Přistoupení k závazku § 533 – 534 Občanského zákoníku
Třetí osoba prohlásí, že splní závazek za dlužníka. Je to vztah mezi věřitelem a třetí osobou. Závazek dlužníka trvá tak, že nový i starý dlužník plní společně a nerozdílně, tzn., že věřitel může požadovat plnění po kterémkoliv dlužníkovi (jak starém tak i novém). Dohoda musí mít písemnou formu, nevyžaduje se souhlas dlužníka.

Změny v obsahu závazků
Účastníci si mohou dohodnout změny v obsahu závazků – ode dne, kdy se účastníci dohodnou na jiném závazku, budou plnit tento nový závazek. Jednostranným úkonem nelze měnit obsah závazků, výjimka, kdy se současně s uzavřením smlouvy účastníci dohodnou, že jeden z účastníků může obsah smlouvy měnit. Dohodou o změně obsahu smlouvy může vzniknout úplně nová smlouva nebo může být smlouva zrušena úplně.

Ke změně obsahu smlouvy dochází i v takových případech, kdy jeden z účastníků podstatně porušil podmínky smlouvy, tak druhý účastník může odstoupit od smlouvy (jednostranný úkon – do budoucna nejsou účastníci povinni plnit povinnosti a plnění poskytnutá do té doby jsou povinni si účastníci vrátit).

Žádné komentáře:

Okomentovat