Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Kdy vzniká ručiteli povinnost plnit:

Více osob se zaručuje za splnění určitého závazku – spoluručitelé. Ti ručí za závazek společně a nerozdílně = solidárně. Věřitel může chtít po každém splnění celého závazku, tzn. každý ručí za celý závazek nikoli jen za část.
Ručitel má právo na restituci toho co za dlužníka věřiteli uhradil.

Ručitelský závazek trvá i ve vztahu k další osobě, ale ručitel je povinen plnit novému věřiteli až tehdy, kdy se o postoupení pohledávky dozví. Má právo použít veškeré námitky vůči novému věřiteli, které měl vůči původnímu věřiteli.

Ručení zaniká zanikne-li závazek zajištěný, výjimku tvoří případy, kdy zajištěný závazek zanikl pro nemožnost plnění dlužníka, ale závazek je splnitelný ručitelem, nebo zanikla-li právnická osoba, jež je dlužníkem. Ručení také nezaniká, zanikne-li zajištěný závazek dohodou stran o zřízení nového závazku, avšak neprojeví-li ručitel souhlas se zajištěním nového závazku, trvá zajištění jen v rozsahu závazku původního.

Pokud se týká promlčení ručitelského a zajištěného závazku, platí, že ručitel může namítnout promlčení zajištěného závazku, i když ručitelský závazek ještě promlčen není, avšak práva věřitele vůči ručiteli se nepromlčí před promlčením práva vůči dlužníkovi.

Žádné komentáře:

Okomentovat