Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zástavní právo může vzniknout:

Ke vzniku smluvního zástavního práva k movitým věcem, hromadným věcem a souborům věcí, případně k nemovitostem, které se neevidují v katastru nemovitostí je třeba kromě smlouvy i odevzdání věci zástavnímu věřiteli nebo třetí osobě do úschovy nebo ke skladování pro zástavního věřitele.
Nedojde-li k odevzdání věci, musí být zástavní smlouva sepsána ve formě notářského zápisu a zástavní právo vzniká jeho zápisem do Rejstříku zástav vedeného Notářskou komorou ČR.

Jestliže se uzavírá smlouva, jejíž zástavou je nemovitost, byt či nebytový prostor musí být úředně ověřené podpisy a zástavní právo vzniká až vkladem do katastru nemovitosti. Ve smlouvě musí být přesně popsána zástava, pokud je to nemovitost je potřeba ji identifikovat v souladu s katastrem nemovitostí.

V případě, že předmětem zástavy jsou věci movité nebo tzv. věc hromadná nebo soubor věcí a nebo nemovitosti, které se neevidují v KN, je třeba kromě smlouvy ke vznik zástavního práva i odevzdání takové věci i věřiteli.(např. osobní automobil – je třeba aby byl odevzdán věřiteli)

Žádné komentáře:

Okomentovat