Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ručení § 303 – 312 Obchodního zákoníku

Institut ručení pro obchodní závazkové vztahy nejdeme pouze v obchodním zákoníku – zde je úprava komplexní. Obsahuje ji i občanský zákoník.

Vzniká písemným prohlášením ručitele věřiteli, že ho uspokojí, když mu sám nesplní závazek. Ručitel jednostranným prohlášením věřiteli prohlásí, že splní závazek dlužníka, když ho nesplní dlužník. Je na vůli věřitele jestli tohoto využije nebo ne, ale v každém případě postačí jednostranný úkon ručitele že závazek splní pokud jej nesplní sám dlužník. Takový ručitelský závazek lze učinit, v případě, že dlužníkův závazek již existuje, ale nemusí být splatný (př. splatnost až za 2 roky). Současně se ručitelský závazek považuje za akcesorický = trvá po dobu po kterou trvá závazek dlužníka vůči věřiteli, zanikne-li pak automatiky zaniká také závazek ručitele. Také je možné ručením zajistit pohledávku nebo splnění závazku, který vznikne až v budoucnu. Ručitelský závazek vzniká až v budoucnu se závazkem dlužníka. Ručitelský závazek může také vzniknout až po splnění určitých podmínek.
Aby mohl ručitel být orientován v tom, jak vypadají závazky vůči věřiteli – do jaké míry dlužník plní či neplní závazky, má věřitel právo informovat ho o výši zajištěného dluhu.

Žádné komentáře:

Okomentovat