Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Doba plnění závazku

Vychází se z dohody účastníků, pokud není určena vychází se ze zákona – věřitel je oprávněn požadovat plnění okamžitě po uzavření smlouvy a dlužník musí splnit bez zbytečného odkladu, pokud ho o to věřitel požádá.

Ve prospěch věřitele – věřitel je oprávněn před touto dobou požadovat plnění, ale dlužník není oprávněn toto plnit před lhůtou splatnosti.
Ve prospěch dlužníka – věřitel nemůže požadovat plnění před uplynutím lhůty, ale dlužník je oprávněn závazek splnit před lhůtou splatnosti.
Dílčí plnění – dlužník plní svůj závazek po částech, ale v souladu se smlouvou, už ve smlouvě je stanoveno, kdy a kolik zaplatí.
Částečné plnění – dlužník plní pouze část závazku, ale v rozporu se smlouvou, jde o plnění vadné a dlužník se dostává s plněním závazku do prodlení.

Místo plnění závazku

Stanoví se dohodou účastníků, kde bude dlužník plnit. Není-li to dohodnuto ve smlouvě, je místo plnění stanoveno ve prospěch dlužníka (nepeněžitý závazek) v místě, kde měl v době uzavření smlouvy své sídlo, místo podnikání nebo bydliště. V případě plnění peněžitého závazku je dlužník povinen plnit v sídle nebo místě podnikání, popřípadě bydliště věřitele. Jestliže věřitel změní sídlo, povinnost dlužníka se nemění – plní v novém místě, ale může požadovat náhradu nákladů na hledání nové adresy věřitele. Peněžitý závazek možno plnit u banky věřitele složením peněz ve prospěch jeho účtu, případně prostřednictvím banky dlužníka i věřitele. Platí, že závazek je splněn připsáním na účet věřitele. Obdobně platí, že závazek, který je plněn prostřednictvím pošty je splněn vyplacením peněz věřiteli.

Žádné komentáře:

Okomentovat