Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Forma obchodních smluv

V případě nedodržení dohodnuté písemné formy smlouvy jejími účastníky, jde podle § 42a obč. z. o relativní neplatnost smlouvy. To znamená, že smlouva je platná, pokud někdo, kdo je takovou smlouvou dotčen, se její neplatnosti nedovolá.

Písemná forma smlouvy je zachována i tehdy, je-li právní úkon směřující k uzavření smlouvy učiněn telegraficky, dálnopisem nebo elektronickými prostředky (faxem).

Důsledkem neplatnosti smlouvy je, že účastníci nejsou smlouvou vázáni a proto nejsou ani povinni se podle smlouvy chovat, zejména z ní plnit. Případné plnění z neplatné smlouvy je považováno za plnění bez právního důvodu.

Obsahové náležitosti obchodních smluv
Každá smlouva je právním úkonem a vztahují se proto na ni i obecná ustanovení obč. z. o právních úkonech. Ustanovení smlouvy proto musí být určitá a srozumitelná.

Kromě těchto obecných náležitostí je ovšem nutné, aby smlouva obsahovala podstatné náležitosti. Jde o nezbytná ujednání, která musí smlouva obsahovat a jejich absence většinou znamená neplatnost smlouvy. Pro každý typ obchodní smlouvy upravených obch. z. obsahuje právní úprava i jejich podstatné náležitosti, které musí být při uzavírání smlouvy respektovány.

Žádné komentáře:

Okomentovat