Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

5. Veřejný návrh na uzavření smlouvy

Veřejný návrh musí být vhodným způsobem zveřejněn např. prostřednictvím inzerátu v tisku, rozhlasu či televize. Stejným způsobem jak byl zveřejněn jej rovněž odvolat. K odvolání však může dojít pouze před jeho přijetím.

Oferent je povinen uzavření smlouvy potvrdit tomu příjemci, který jako první oznámí přijetí návrhu. K potvrzení musí dojít bez zbytečného odkladu po přijetí návrhu.

Oferent může potvrdit uzavření smlouvy i dalším příjemcům. Veřejný návrh může obsahovat závazek oferenta k uzavření smlouvy se všemi příjemci. V takovém případě je smlouvy uzavřena s těmi příjemci, kteří bezvýhradně a ve lhůtě ve veřejném návrhu stanovené návrh přijaly. Oferent není povinen uzavření smlouvy potvrdit.

6. Obchodní veřejná soutěž
Podstatou obchodní veřejné soutěže je, že výzva je adresována neurčitému okruhu osob k podávání návrhů na uzavření smlouvy. Smyslem je získání vzájemně si konkurujících návrhů na uzavření smlouvy, z nichž vybere vyhlašovatel návrh nejvhodnější a s jeho navrhovatelem uzavře smlouvu.

Vyhlášení soutěže vyžaduje písemnou formu. Nelze ji zveřejnit prostřednictvím rozhlasu či televize, ale je možno ji zveřejnit prostřednictvím tisku. Podstatou je, aby vyhlášení soutěže bylo adresováno neurčitému počtu osob. To je splněno i pokud vyhlašovatel omezí soutěž na určité území či okruh osob(např. kvalifikace).

Žádné komentáře:

Okomentovat