Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Obsahové náležitosti obchodních smluv

Část smlouvy se může také nahradit odkazem na všeobecné obchodní podmínky. Nezbytné ovšem je, aby s obchodními podmínkami byli účastníci smlouvy seznámeni, a aby tvořily součást smlouvy (byly přiloženy k návrhu smlouvy a byly druhou stranou akceptovány).

V obchodních smlouvách lze v souladu s obch. z. rovněž využít doložek upravených ve vykládacích pravidlech. V takových případech se při výkladu smlouvy vychází z předpokladu, že smluvní strany zamýšlely dosáhnout použitím takové doložky právních účinků stanovených vykládacími pravidly, na něž se strany ve smlouvě odvolaly, nebo vykládacími pravidly se obvykle používají s přihlédnutím na povahu smlouvy.

Smluvní doložky usnadňují uzavírání smluv zejména v mezinárodním obchodním styku. Používané jsou zejména doložky upravené ve vykládacích pravidlech INCOTERMS vypracovaných Mezinárodní obchodní komorou v Paříži. Jde o 13 doložek jež se používají svými zkratkami např. EXW - „ze závodu“, CPT - „přeprava placena do ….“, DDU - „s dodáním clo naplaceno“

Žádné komentáře:

Okomentovat