Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Povaha smlouvy

Je třeba uvědomit si, že pro obchodní kupní smlouvu platí, jako pro všechny ostatní typy smluv upravených v obchodním zákoníku, obecná ustanovení o závazkových vztazích, jejichž základ je dán v občanském zákoníku, a obchodní zákoník upravuje jen určité doplňky potřebné při provozování obchodů, např. ustanovení o uzavírání smluv aj.
Kupní smlouvou se zakládá tzv. synallagmatický závazkový právní vztah, jedná se tedy o smlouvu, která zakládá práva a povinnosti pro obě smluvní strany.
Uzavírání smluv
§ 43 Obč. Z.
Účastníci jsou povinni dbát, aby při úpravě smluvních vztahů bylo odstraněno vše, co by mohlo vést ke vzniku sporů.
Toto velice obecné ustanovení nemá praktický význam, neboť neobsahuje žádné specifické sankce za jeho porušení. Jedná se spíše o prevenci, jež má zabránit případným sporům.
Pro uzavření kupní smlouvy, které by bylo v souladu s § 43 je důležité, aby se její účastníci shodli na tzv. p o d s t a t n ý c h náležitostech. Těmito podstatnými náležitostmi se rozumí předmět koupě a kupní cena.
Vedle těchto podstatných náležitostí může smlouva obsahovat další ujednání, tzv. v e d l e j š í náležitosti, § 601 až 610 Obč. Z. ).

Žádné komentáře:

Okomentovat