Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Důsledky porušení závazku:

Paušalizovaná náhrada škody – zaplacením smluvní pokuty dlužník plní závazek k náhradě škody. Jestliže je:
škoda > zaplacená smluvní pokuta – zaniká závazek do výše zaplacené smluvní pokuty.
škoda < smluvní pokuta – zaplatí se smluvní pokuta (smluvní pokuta je hrazená škoda).

Smluvní pokuta plní funkci odškodňovací. Obecně je upravena v občanském zákoníku, pro oblast obchodní §300-302 OZ – moderace smluvní pokuty – nepřiměřeně vysokou pokutu může soud snížit (např. pozdní zaplacení zboží).

Zaplacením smluvní pokuty nezaniká povinnost splnit zajišťovanou povinnost. V ujednání o smluvní pokutě lze však sjednat, že zaplacením pokuty zaniká právo na splnění zajišťované povinnosti. Závazek zaplatit smluvní pokutu vzniká okamžikem porušení zajišťované povinnosti. Splatnost smluvní pokuty se řídí ujednáním ve smlouvě.

Je-li tedy sjednána smluvní pokuta a porušením zajišťované povinnosti vznikne škoda, není oprávněný (věřitel), jemuž bude zaplacena smluvní pokuta, oprávněn požadovat náhradu takto vzniklé škody. Škoda by byla tedy hrazena v rámci zaplacení smluvní pokuty, a to maximálně do výše smluvní pokuty, a to i v případě, že by škoda byla vyšší.
Požadovat zaplacení smluvní pokuty a náhradu vzniklé škody by mohl věřitel jedině tehdy, pokud by bylo stranami dohodnuto, že sjednání smluví pokuty nemá vliv na odpovědnost za škodu a na její uplatňování a náhradu. V tomto případě by se pak oprávněný mohl domáhat jak zaplacení smluvní pokuty, tak i náhrady škody.

Žádné komentáře:

Okomentovat