Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Trendy v DBMS

1.3. Trendy v DBMS
Trendem je přesun od hierarchických a síťových DBMS k DBMS založených na relačním modelu. V poslední době se začínají prosazovat objektové přístupy do DBMS. V DBMS existují 2 skupiny produktů.
1. Správa menších databází - FoxPro, dBase, Access, Gupta
2. Rozsáhlé a distribuované databáze - Oracle, DB2, Sybase, Progress

Obě dvě skupiny mají standardizovaný přístup přes SQL (Structured Query Language).
Mezi další významné trendy patří:
 podpora různých typů dat (texty, obrázky, video, audio)
 velké objemy dat
 podpora řízení dlouhých transakcí, atd.

1.4. Trendy v oblasti aplikačního software
Systémy pro automatizaci kanceláře (OIS - Office Information System)
OIS podporuje zpracování textů (tvorba, formátování rešerše), správa dokumentů, tvorba tabulek, grafů, tvorbu obrázků, schémat a prezentaci atd.
V OIS nově - podpora virtuálních týmů (Work Group Computing) - společná práce více pracovníků na jednom dokumentu, společná evidence dokumentů.
Další oblastí OIS je Workflow (např. Oracle Workflow). Tento nástroj dokáže nadefinovat tok dokumentů podnikem a odpovědnost jednotlivých funkčních míst za jednotlivé části dokumentu. Dále zajišťuje, aby se dokumenty posílaly nebo spouštěly ve správném pořadí a čase, nebo dokonce řídí průběh podnikových procesů.
Význam Workflow roste z důvodu snahy o zplošťování organizačních struktur. Druhou významnou funkcí Workflow je vytváření procesního modelu podniku. Procesní model popisuje proces, který představuje optimální reakci podniku na danou událost. Procesních modelů se využívá v dokumentacích norem kvality ISO 9000.

Žádné komentáře:

Okomentovat