Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Místo mezi ostatními typy architektur

1.2. Místo mezi ostatními typy architektur
Podle metodiky MDIS lze architektury IS/IT lze rozdělit na 2 úrovně – globální architektura a dílčí architektury (softwarová, datová, funkční, procesní, technologická,..).
Základem globální architektury jsou stavební bloky informačního systému (TPS, MIS, EIS…)

Každý z bloků představuje jednu aplikaci (resp. skupinu aplikací) IS a reprezentuje současně funkce aplikace, datovou základnu aplikace, ZSW a HW. Místo mezi ostatními typy architektur.

Na globální architekturu navazují dílčí architektury IS/IT, které odpovídají jednotlivým obsahovým dimenzím podle metodiky MDIS a které dále zpřesňují návrh budoucího stavu IS/IT:
 Funkční architektura je návrhem hierarchického rozkladu funkcí IS/IT. Rozkládá jednotlivé bloky globální architektury do menších skupin funkcí. Nejnižší úroveň jsou pak elementární funkce.
 Procesní architektura je návrhem procesů v podniku. Vychází se ze znázornění podstatných vazeb podniku s jeho okolím. Vhodným nástrojem pro zachycení těchto vazeb je kontextový diagram. Na něj pak navazuje rozklad procesů a jejich vazeb do detailnějších úrovní.
 Datová architektura je návrhem datové základny v podniku, tj. datových objektů a jejich vazeb, databázových tabulek a jejich fyzického uložení.
 Technologická architektura rozhoduje o technologickém řešení IS/IT (C/S, tříúrovňová a., atd.), definuje způsob zpracování jednotlivých aplikací (dávkové, interaktivní,..)
 Softwarová architektura viz. dále
 Hardwarová architektura určuje typy , počty, a vzájemné vazby hardwarových komponent.

Žádné komentáře:

Okomentovat