Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Sestavování týmů

Při sestavování týmů "namíchat" různě zkušené pracovníky, různé typy lidí. Obecně 4 typy lidí podle jejich chování:
 Controller
Kladné vlastnosti: přirozený vůdce, aktivní, ambiciózní, nezávislý, výkonný, schopný, zodpovědný.
Záporné vlastnosti: netrpělivý, nikoho nepodporující, arogantní, chtivý moci
 Promoter
Kladné vlastnosti: společenský, chtivý rychlých změn, spontánní, stimulativní, povzbuzující.
Záporné vlastnosti : manipulující, soutěživý, nápadný, nevypo¬ čitatelný, nesystematický.
 Suporter
Kladné vlastnosti:zodpovědný, ochotný pomoci, intuitivní, vyhý¬ bající se konfliktům, dobrý posluchač
Záporné vlastnosti: citlivý k pochvalám, bezzásadový, nestruk¬ turovaný, lehce se vzdávající
 Analyzer
Kladné vlastnosti: shromažďovatel faktů, dobrý posluchač, velmi systematický, důvěryhodný
Záporné vlastnosti:nekomunikativní, introvert, těžkopádný, po¬ malý, vyhýbající se konfliktům

V týmu jsme měli mít pracovníky všech skupin, poměr podle činnosti týmu, zároveň bychom měli při sestavování myslet na dob¬ré sociální klima.

Při řízení může být použita např. metoda hlavního programátora. Hlavní programátor v týmu koordinuje práci a sestavuje systém na vyšší úrovni, ostatní píší obslužné rutiny, zajišťují nižší úroveň programování. Tento přístup by měl vést k větší konzistentnosti výsledného IS, umožňuje hl. programátorovi soustředit se na koncepční otázky.
Při řízení lidí je třeba dodržovat obecné postupy - např. motivování, zvolit vhodnou míru kontroly, dát jednotlivým vývojovým pracovníkům dostatečnou míru autonomie.

Motivační faktory by měly být používány v co nejpestřejší škále, nelze se zaměřit jen na jeden - např. dobrá mzda, to má většinou jen dočasný účinek.
Příklady motivačních faktorů: odměna (mzda, příplatky na stravu, dopravné apod.), přitažlivá a různorodá práce, dobré pracovní prostředí, formální uznání dobrých výsledků, možnost služebního postupu a rozvoje kvalifikace apod. Je samozřejmě třeba odhadnout co na koho působí.

Budování IS představuje nejen velký objem prací a překonávání řady problémů, který samy o sobě kladou veliké nároky na řízení celého projektu, ale tato činnost je mimořádně náročná i proto, že jde o organizování práce kolektivů uživatelů a řešitelů, kdy jednotlivé skupiny specialistů jsou zcela odlišně orientovány a kde členové jednoho týmu často spadají do různých organizačních útvarů.
Řízení různorodých pracovních týmů a nároky na koordinaci, přesnost jejich práce, která má vyústit v dokonale sladění IS definovaný s přesností a důsledností, jakou vyžaduje počítač, je možné jen při dodržení určitých pravidel.

Žádné komentáře:

Okomentovat