Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Internet, Intranet, Extranet

23 Internet, Intranet, Extranet
Charakterizujte Internet, Intranet, Extranet – definujte základní rozdíly. Specifikujte využití jejich služeb v jednotlivých sférách společnosti (firma, státní správa, jednotlivec apod.). Uveďte příklady užití. Specifikujte možné přínosy a rizika.



1.1. Obecně
Internet je nejznámějším představitelem globální informační infrastruktury (= komunikace provozované na celosvětové síti rychlých komunikačních kanálů, HW, SW a lidí s cílem umožnit nové služby a strategické aktivity založené na využívání všech typů informací). Stává se prostředím, které umožňuje podnikům:
 nový stupeň, nová platforma vývoje a provozování aplikací IS/IT,
 získat konkurenční výhodu,
 laciněji a rychleji získat velké množství informací,
 prostředí, ve kterém se provozují nejrůznější obchodní, informatické a vědeckovýzkumné aktivity.

Internet – globální síť vytvořená z jednotlivých telekomunikačních sítí propojujících počítače. Původně navržena pro výzkumnou komunitu s cílem vybudovat redundantní přístupové cesty pro případ poškození některé části telekomunikační sítě.
Historie Internetu - vznikl jako experiment amerického ministerstva obrany, který měl ověřit možnost vybudování počítačové sítě propojující místa velení a schopnou přežít i jaderný úder nepřítele. Studie dospěla k závěru, že jedinou možností je nevytvářet v síti žádný centrální prvek - který by jistě byl prvním cílem nepřítele - a pak také nutnost předem počítat s nespolehlivostí přenosových cest (které může nepřítel kdykoli „odstřelit", ale síť jako celek by to měla přežít). Důsledkem pak bylo i zjištění, že „klasické" přenosové technologie na bázi přepojování okruhů, v tehdejší době zcela dominující ve světě spojů, nejsou pro daný účel použitelné (když nepřítel „odstřelí" část sítě, přeruší tím již zřízený okruh).
Přednost proto dostala myšlenka přepojování paketů, pocházející právě od zmíněné Rand Corporation. Světlo světa tak spatřila síť ARPANET, pojmenovaná po grantové agentuře ARPA (Advanced Research Projects Agency) - což byla účelová organizace ministerstva obrany USA (DoD, Department of Defense), skrz kterou „tekly peníze" od vojáků do akademické sféry, která výzkum skutečně zajišťovala.
Původní ARPANET byl tedy vybudován na technologii přepojování paketů. Původní implementace se ukázala jako nepříliš vhodná pro praktické použití V průběhu 70. let zrodily protokoly TCP/IP. Časem (postupně cca od roku 1980, definitivně k 1.1.1983) na ně přešla i síť ARPANET, která postupně přerostla až v dnešní Internet.

Žádné komentáře:

Okomentovat