Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Konkurenceschopnost podniku a její podpora nástroji

1.8. Konkurenceschopnost podniku a její podpora nástroji IS/IT
V podmínkách tvrdé konkurence jsou manažeři nuceni přehodnocovat svoje manažerské možnosti a hledat nové nástroje a metody řízení. Vše s ohledem na požadavky zákazníka. Nesprávně použité metody však mohou vést ke špatným závěrům. Často se stává, že použití více metod není nijak koordinováno, což vyúsťuje ke spuštění redundantních nebo dokonce konfliktních projektů.
Následuje popis metod, resp. nástrojů pro zvýšení konkurenceschopnosti podniku a pro zvýšení spokojenosti zákazníka (základem změny je BPR):
1. Strategické plánování
V dnešní době se strategické plány mění velice často jako reakce na situaci na trhu. Strategické plánování by se tomu mělo přizpůsobit. Celý proces by mělo podpořit strategické plánování IS/IT. Bez strategického plánování by se podnik potácel v chaosu.
Řešené otázky:
- co je potřeba učinit v současnosti, aby byl podnik za několik konkurenceschopný?
- jaký je cílový trh podniku a kdo jsou přesně naši zákazníci?
- je cílem větší obrat, větší podíl na trhu nebo jiné kritérium

2. BPR
Nejde o izolovaný proces, ale o šířeji pojatou strategii podniku. V informační společnosti se BPR úzce váže na strategické plánování. Zvláštní důraz je kladen na roli IS/IT v reengineeringu. [podrobně viz A10]

3. Průběžné zlepšování procesů
Cílem podnikových procesů je zajištění podnikové strategie vyplývající ze strategického plánu. Zvýšení konkurenceschopnosti podniku musí nejen rychlé a výrazné, ale také dlouhodobé. Může vyústit ař v BPR, ale i po něm jsou procesy v pohybu. Podpora IS/IT procesů je klíčová.

4. Procesní modelování
Modelování odráží část reality, tj. podnikový proces. Úkolem modelu je detailní popis průběhu jednotlivých procesů a jednoznačná identifikace procesu tak, aby bylo možné určit další průběh na základě současného stavu a aby bylo jasné, jaké má proces vstupy, výstupy, role a způsob provádění.
Podpora IS/IT spočívá v poskytování řady nástrojů na modelování. (grafické komponenty pro modelování procesní architektury, simulační komponenty pro zjištění charakteristik průběhů procesů, referenční modely různých odvětví a programových aplikačních balíků, analytické nástroje, nástroje ABC [Aktivity Based Costing]). [více viz B16]

Žádné komentáře:

Okomentovat