Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Techniky (nástroje) pro plánování a řízení projektu

1.12. Techniky (nástroje) pro plánování a řízení projektu
Mezi jednoduché metody bychom mohli zařadit:
 slovní popis , ale ten pro práci analytiků a i uživatelů není vhodný, má malou míru formalizace a standardizace, jsou velmi zdlouhavé, nepřehledné a neurčité
 anketa - pro zajištění úplnosti poznatků o potřebě informací a informačních vztazích. Sam patří příprava dotazníku
 interview (rozhovory s pracovníky) - vhodná pro hlubší průzkum. Zajistit si schválení plánovaného postupu, určení spolupracovníků, schválení navrženého řešení a podmínky pro realizaci připravovaných záměrů
 vývojové diagramy
 rozhodovací tabulky
 metody síťové analýzy

Jedná se především o časovou , nákladovou a pravděpodobnostní analýzu provádění určitých projektů za účelem zefektivnění realizace dané akce. Modelem celého projektu je pro síť (síťový graf). Obrazem jednotlivých činností jsou orientované hrany tohto grafu, které jsou ohodnoceny, tzn., že každá činnost je časově, nákladově či pravděpodobnostně oceněna. Je třeba respektovat vzájemnou závislost jednotl. činností. Žádná činnost nemůže být zahájena dříve, než jsou dokončeny činnosti, které je předcházejí. Cílem čas. analýzy v síť. grafu je především odhalení optimalizace doby provádění celého projektu (hledání čas. rezerv a nalezení kritických činností s min rezervou). Kritická cesta udává nejkratší možnou dobu provedení celého projektu. Proto je důležité, aby se vedoucí projektu věnoval zejména činnostem ležících na kritické cestě.

Metoda CPM - deterministického charakteru, čas. ocenění jsou pevně dána. Vhodná pro rozvržení projektu a pro řízení úprav.
Metoda PERT - čas trvání činností je náhodné, řídí se určitým pravděpodobn. rozdělením, je stochastickou metodou. Vhodná pro komunikaci vedoucího projektu s nadřízenými, protože je přehledná a lehce srozumitelná. Pomáhá vedoucímu proj. při odhadu času, který je potřeba k vytvoření projektu, k rozdělení práce jednotlivých projektantům. To je také hlavní přínos pro plánování. Nevýhoda metody PERT - Jednotlivé uzly - fáze mohou začít po ukončení všech fází předcházejích. Ale ve skutečnosti se mohou během jedná fáze začít provádět fáze následující. Dá se spíše říci, že ukončení jedné fáze je podmíněno ukončením fází předcházejících.

Žádné komentáře:

Okomentovat