Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Automatizační podpora

1.13. Automatizační podpora
- CASE
 Upper Case - zaměřené na plánování a modelování podnikových strategií, tvorbu koncepce systému, rozklad podnikových cílů a modelování stuktury projekčního řešení. K dispozici je i řada nástrojů pro různé typy analýz s podporou zpětných vazeb do předchozích etap práce.
 Middle Case - zaměřený na střední část životního cyklu projektu zahrnující několikaúrovňovou dekompozici systému až po popis procesů, modelování informačních toků a vytváření konceptuálních dat. modelů.
 Lower Case - realizační fáze životního cyklu projektu, tj. podrobné datové struktujry a modely, návrhy vstupních a výstupních formátů (obrazovek), vytváření progr. specifikací, až po vygenerování někdy i podstatné většiny aplikačních programů. Do této kategorie se většinou zahrnují i funkce podporující řízení prací na projektu.

Nástroje automatizovaného prostředí pro řízení proj. a prog. prací lze rozdělit dle míry abstrakce do tří úrovní:

1. Úrověň - nástroje pro zdokonalování technologie projektování a programování (překladače, ladící programy, generátory sestav, nástroje pro testování systému atd.)
2. Úrověň - nástroje produkující metadata o novém systému (vývojové diagramy dat, programu, modely pro odhady nákladů na software jako je SLIM, COCOMO, odhady spolehlivosti, tabulky pro měření kvality apod.)
3. Úrověň - nástroje, které umožňují řízení celého procesu tvorby softwaru. Tato úroveň je nejabstraktnější a nelze uvést příklady obecně přijatelných nástrojů. Zatím existují pouze takové nástroje, které řeší jen dílčí problémy (např. TAGS - využívá metod stukturní analýzy, které doplňuje plánovacími a kapacitními charakteristikami), APCE (Automated Product Control Environment) - umožňuje maximální předhlednost projektu a zajišťuje mnoho kontrol důležitých pro zvýšení kvality výsledného systému.

Žádné komentáře:

Okomentovat