Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

VEJCE

1. charakterizuj vejce
2. složení vejce
3. druhy vajec
4. skladování a vady vajec


1. Charakterizuj vejce
- do obchodní sítě pod názvem Vejce přichází vejce slepičí, ostatní musí mít 2 slova název (křepelčí vejce).
ČÁSTI VAJEC:
vápenná skořápka
blána
bílek
žloutek v tenké blance
zárodek


2. Složení vejce
Bílkové úpony žloutku v širší části. Vejce vzduchová bublina. Bílkovina plnohodnotná především bílek, který je bez tuku. Tuk – který je ve žloutku – cholesterol, vitamíny rozpustné v tucích A, E, D) ve vodě (B,C), minerální látky – nejvíc ve žloutku - vápník, železo, fosfor. Velké mn. vody (více bílku).


3. Druhy vajec
čerstvá vejce – podle velikosti;
konzervovaná vejce – sušené vejce celé, sušený bílek a sušený žloutek;
vaječný nálev – chlazená, mražená, chlazené bílky, chlazené žloutky.


4. Skladování a vady vajec
Vejce se skladuje v chladném prostředí a musí být v rosolu, užší části dolů (užší část vejce dýchá).

Žádné komentáře:

Okomentovat