Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

JAKOST A SKLADOVÁNÍ POTRAVIN

1. zjišťování posuzování jakosti
2. Jakostní skupina
3. uskladnění a skladování potravin
4. přejímka potravin
5. druhy skladů


1. Zjišťování posuzování jakosti
Jakostní hodnocení potravin je zajišťování jež při výrobě a při dokončení výroby. Kontrola jakosti se dále uskutečňuje ve státních zkušebnách. Kvalitu potravin určuje: složení potravin, smyslové vlastnosti, technologické faktory, hygienické faktory, přírodopisný a zeměpisný původ, zp. balení, uchování, skladování, konzervování.


2. Jakostní skupina
výběrová jakost – vynikající kvalita,
1. jakost – výborná kvalita,
2. jakost – průměrná s menšími vadami,
3. jakost – vyhovující, větší závady, nesmí však narušit zdravotní nezávadnost potravin výmět, nebo-li zmetek – neprodejná potravina, neměla by se dostat se oběhu, nebo-by se měla při ošetřování potravin vyčlenit (nahnile ovoce).


3. Uskladnění a skladování potravin
Uskladnění potravin – umístění skladování – dlouhodobé přechování potravin za dodržení skladovacích podmínek a ošetření (kontrola jakosti).


4. Přejímka potravin
Přejímka kvalitativní – jakosti, přejímka kvantitativní – množství.


5. Druhy skladů:
suché – pro malé potraviny
speciální – chladící, mrazící, na ovoce (vyšší vzdušná vlhkost).
Podle konstrukce:
uzavřené – 4 stěny, podlaha, strop (potraviny)
polootevřené – podlaha, 2 stěny (přepravky)
otevřené – oplocená plocha (přepravky, palety).

Žádné komentáře:

Okomentovat