Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

CHLÉB A PEČIVO

1. chleba
a) charakteristiky
b) význam
c) druhy
2. pečivo
a) čerstvé
b) trvanlivé
3. vady a skladování


1.a) Chleba charakteristiky
Chleba je pekárenský výrobek. Vyrobený ze slaného kynutého těsta s použitím mouky pšeničné, žitné… Pečeme ve formě nebo samostatně.

1.b) Chleba význam
Příprava surovin; příprava kvásku; míchání surovin s kváskem; tvarování těsta (vložení do forem); kynutí těsta ve formě; pečení; mažeme sladkou vodou (pro lesk); chlazení a expedice.

1.c) Chleba druhy
Tmavý, světly, polosvětlý, konzumní (kmínový, Mariánsko-horský), speciální (slunečnicový).


2.a) Pečivo čerstvé
Čerstvé pečivo je pekárenský výrobek, který se peče ze slaného nebo sladkého těsta. Je různotvaré. Čerstvé pečivo dělíme:
běžné vodové (rohlík, veka, dalamánek…)
tukové – obsahují rostlinný tuk nebo máslo (tukový rohlík, tuková chlebíčková veka) jemné pečivo je sladké
– tukové
– máslové (kynuté pečivo, křehké)
– speciální ( listového těsta) záviny, loupáky, hřebeny

2.b) Pečivo trvanlivé
Trvanlivé. Obsahují méně vody, proto má delší trvanlivost. Nejkratší trvanlivost mají perníky máčené a
rozdělení: – perníky na strouhání, glazované (cukrová poleva), máčené v čokoládě, zdobené (pouťová srdce)
– sušenky plněné a neplněné, máčené a nemáčené, tvrdé (sladký povrch – Disko, Be-Be) a měké (matný povrch – zlaté oplatky)


3. Vady a skladování
Chléb a pečivo vady: špatně vykynuté, nedopečené, spálené, popraskaný povrch, nečistoty, teplé výrobky (deformace při nárazu)

Žádné komentáře:

Okomentovat