Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

BRAMBORY

1. co jsou brambory
2. dělení brambor
3. vady brambor
4. skladování brambor


1. Co jsou brambory
1. Brambory jsou hlízy. Patří do skupiny okopanin. Nové brambory obsahují hodně vitamínu C (obsah závisí na délce a kvalitě skladování)


2. Dělení brambor
Brambory dělíme podle:
a) POUŽITÍ:
- stolní – moučné
– polomoučné
– lojové
- krmné
- průmyslové – výroba lihu, polotovaru, škrobu
- sadbové

b) BARVY:
- žluté
- červené

c) DUŽINY:
- bělomasé
- žlutomasé

d) SKLIZNĚ:
- ranné
- polorané
- pozdní

e) TVARU:
- kulovité
- oválné


3. Vady brambor
Vady brambor:
mechanické narušení,
bramborová plíseň (scvrklé) – skladování při vyšší teplotě,
zelenavý povrch – skladování při světle,
sladké – namrzlé,
vyklíčené brambory – skladování při vyšší teplotě a světle.


4. Skladování brambor

Skladování brambor: skaldy čisté bez plísní, škůdců, mokra s vyšší vzdušnou vlhkostí a teplotou do 6 °C. ve skladu nesmí být mráz, protože by brambory zesládly. Ve skladu nesmí být světlo jinak by byly zelené.

Žádné komentáře:

Okomentovat