Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

LUŠTĚNINY

1. co jsou luštěniny, vyjmenovat
2. význam luštěnin
3. charakteristiky jednotlivých luštěnin
4. skladování luštěnin
5. vady luštěnin


1. Co jsou luštěniny, vyjmenovat
Luštěniny jsou suchá semena získané z lusků rostlin. Druhy: hrách, fazole, čočka, sója.


2. Význam luštěnin
Význam luštěnin: obsahují neplnohodnotné bílkoviny 22 – 28%, kolem 50% sacharidů včetně vlákniny a škrobu, málo tuku – v sóji však kolem 25%, vitamíny A, B, C, E, a minerální látky K, Na, P a v sóji Fe.


3. Charakteristiky jednotlivých luštěnin
Charakteristika jednotlivých luštěnin:
a) HRÁCH – tvar kulovitý, barva zelená a žlutá, celý nebo půlený.

b) FAZOLE – ledvinovitý tvar, barvy jednobarevné a strakaté velikost drobnozrnné až velkozrnné.

c) ČOČKA – tvar kulatý zploštělý, odstín hnědé, velikost velkozrnné.

d) SÓJA – tvar kulatý až oválný, nejčastěji žluté barvy, velké množství oleje a bílkovin, které jsou plnohodnotné.


4. Skladování luštěnin
Skladování: sklady suché, čisté, dobře větratelné, husté sítě v oknech a větracích otvorech proti hmyzu. Ve skladech nesmí být hladovci ani plísně. Teplota 15 °C. musí se dodržet odměna a nedovolené sousedství. Vady vlhká mouka – hrudkovati, žlukla mouka – hořká, u všech mlýnských výrobků cizí pachy, napadení škůdci, hlodavci, u krup cizí příměsi.


5. Vady luštěnin
Vady luštěnin: nestejnoměrná vařivost, kameny, cizí semena, muškovitoz (hmyz), zapuchlost, plíseň, hořknutí.
Použití luštěnin: polévky, přílohy, na saláty, hotová jídla.

Žádné komentáře:

Okomentovat