Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

MLÉČNÉ VÝROBKY

1. sladké tekuté mléčné výrobky
2. kysané mléčné výrobky
3. sušené mléčné výrobky
4. zahuštěné mléčné výrobky


1. Sladké tekuté mléčné výrobky
Jedná se o sladké smetany. Smetana ke šlehání – 30 - 33%
sladká smetana – 12%
smetana do omáček – 13 -16% tuku
smetana do káva – 6 - 10% tuku


2. Kysané mléčné výrobky
Kysané mléčné výrobky se vyrábějí přidáním Laktoflory (ušlechtilé mikroorganismy) do mléka, nebo smetany, tím dochází k zakysání (nakyslá chuť), výrobky mají různou konzistenci kapalnou, řídce i hustě kašovité až tuhé (odlisování vody)
Pomocí laktoflory dochází k určitému stupni vysrážení mléčné bílkoviny.

DĚLENÍ:
a) Jogurty – bílé a s přísadami z hlediska tuku – nízkotučné, tučné, smetanové netučné.

b) Kysané nápoje (tekutiny) – 12% kysaná smetana, kefír, mikyška, jogurtové mléko, Actimel, podmáslí.

c) Tvarohy podle obsahu tuku – netučné, polotučné, plnotučný
podle přísad – bez přísad, ochucené (ovocem)
podle obsahu vody – měkké, tvrdé (na strouhání)
podle použití – k přímému konzumu a na vaření

d) Ostatní kyselé výrobky - termix


3. Sušené mléčné výrobky
vytavíš e odpařením vody z tekutého mléčného výrobku.

Žádné komentáře:

Okomentovat