Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

MLÝNSKÉ VÝROBKY

1. charakteristika mlýnských výrobků
2. druhy mlýnských výrobků:
a) druhy mouky

b) sortiment pšeničné mouky
c) krupařské výrobky
d) vločky
3. skladování mlýnských výrobků a jejich vady


1. Charakteristika mlýnských výrobků
Mlýnské výrobky – vznikají mletím, či jiným opracováním zrn v mlýnech. Nejčastěji se zpracovávají obiloviny a z luštěnin sója.


2. Druhy mlýnských výrobků:
Mezi mlýnské výrobky patří:

2a) druhy mouky:
pšeničná, žitná, ječná, kukuřičná, sojová

2b) sortiment pšeničné mouky:
hladká mouka – extra, speciál, konzumní
polohrubá – výběrová, konzumní
hrubá
pšeničná krupice – hrubá, dětská

2c) krupařské výrobky
– vyrábí se obrušováním loupaného ječmene
druhy:
kroupy velké – 10
střední – 7
malé – 3
perličky – velmi malé
lámanka – sekané

2d) vločky se vyrábí z loupaných semen nejdříve se napaří a pak lisují. Tím vznikají malé placičky – vločky. Druhy: ovesné, pšeničné, žitné, sojové


3. Skladování mlýnských výrobků a jejich vady

Sklady suché, čisté, dobře větratelné, husté sítě v oknech a větracích otvorech proti hmyzu. Ve skladech nesmí být hladovci ani plísně. Teplota 15 °C. musí se dodržet odměna a nedovolené sousedství. Vady vlhká mouka – hrudkovati, žlukla mouka – hořká, u všech mlýnských výrobků cizí pachy, napadení škůdci, hlodavci, u krup cizí příměsi

Žádné komentáře:

Okomentovat