Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

SLOŽENÍ POTRAVIN, BÍLKOVIN

1. Složení potravin
2. Význam jednotlivých látek v potravinách
3. Bílkoviny


1. Složení potravin

a) ŽIVÍCÍ (stavební) – bílkoviny a některé nerostné látky (vápník, fosfor)

b) SYTÍCÍ (energické) – tuky, sacharidy a částečně bílkoviny – pokud tělo nemá dostatek tuku a sacharidů…

c) VITAMÍNY A NEROSTNÉ LÁTKY jsou ochranné látky, protože ochrání tělo před vznikem nemocí – zabezpečují správnou funkci organizmu.


2. Význam jednotlivých látek v potravinách

LÁTKY ŽIVÍCÍ (stavební) – mají význam pro výstavbu organizmu
bílkoviny – staví a obnovují tkáně – svaly, šlachy, blány, kůže, vnitřní orgány, vlasy, nehty. Nerostné látky – jsou přítomny v takáních nebo se podílí na výstavbě kostry, zubů (Ca).

LÁTKY SYTÍCÍ (ENERGICKÉ) – dodávají tělu pohybovou a tepelnou energie. A energii nutnou pro látkovou výměnu tuky a cukry jsou ryze energetické. Bílkoviny jdou částečně energetické.

OCHRNÉ LÁTKY – chrání tělo před vznikem nemocí a zabezpečují tak správnou funkci lidského těla př. vitamín D – protikřiviční, vitamín a – dobrý pro zrak a nervovou soustavu… NaCl – zadržuje vodu v organizmu, I – správná funkce štítné žlázy…


3. Bílkoviny
Bílkoviny jsou složité dusíkaté látky skládají se s aminokyselin spojovaných peptibickou vazbou z výživného hledisky dělíme bílkoviny na úplné (plnohodnotné) a neúplné ( neplnohodnotné). Úplné bílkoviny jsou živočišného původu a z rostlinných bil. Se jim hodně blíží jenom bil obsazené v sóji a bramborech. Neúplné bil. Jsou výhradně rostlinného původu (nepatří k nim bil. V sóji a bramborech) úplné bil. Obsahují 10 nejdůležitějších aminokyselin pro výživu člověka. Z hlediska složení dělíme bil. Na jednoduché a složené –ů které obsahují ještě doplňkové látky vedle aminokyselin např. některé nerostné látky.

Žádné komentáře:

Okomentovat