Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

TUKY

1. charakteristika tuků
2. dělení tuků
3. živočišné tuky


1. Charakteristika tuků
Tuky jsou složeny z glycerolu a třech mastných kyselin organické kyseliny s vyšším počtem uhlíku. Tuky jsou mastné, zanechávají mastné skvrny, jsou lehčí, než voda, tuhé a mazlavé tuky. Teplem tají. Oleje obsahují nenasycené mastné kyseliny (některé), proto jsou kapalné. Tuhé tuky obsahují nasycené mastné kyseliny, proto jsou hůře stravitelné. Barva – barva tuků potravinářských je světlá (bílá až nažloutlá)


2. Dělení tuků:
• Podle původu
– rostlinné (rostlinné oleje, Hera, Rama)
– živočišné (sádlo, máslo, lůj, rybí tuk)

• Podle skupenství (konzistence)
– kapalné (rostlinné oleje, rybí tuk)
– mazlavé, roztíratelné (sádlo, máslo)
– tuhé tají kolem 40 °C (lůj, ztužený tuk)


3. Živočišné tuky
Živočišné tuky získáváme od zvířat (živočichů).

a) sádlo a lůj – vyškvařováním a vytahováním tukových živočišných tkání. Sádlo – vepřové, husí, kachní. Lůj – hovězí, skopové, kozí.

b) Máslo se získává tloukávám smetany. Máslo – čerstvé a pomazánkové.

Žádné komentáře:

Okomentovat