Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

SLADIDLA

1. cukr
2. přírodní cukrové náhražky
3. umělá sladidla
4. med


1. Cukr
Cukr řepný (třtinový) dvojcukr (glukóza, fruktóza). Velký zdroj energie. Přebytek cukru se mění na tuky – zásoby (obezita). Tržní druhy cukru – moučka, krystal, krupice, kostka.


2. Přírodní cukrové náhražky
Přírodní jednoduché cukry – jedná se o nejrychlejší zdroj energie. Jsou sladké např. Svrbit – diabetický cukr, ovocný cukr. Jedná se o bílé prášky.


3. Umělá sladidla
Umělá sladila jsou náhražkou přírodních cukrů (řepného, jednoduchých cukrů). Vznik: umělou (chemickou) výrobou většinou jsou upraveny do tablet, jsou sladké a nemají téměř energetickou hodnotu. Jsou vhodné pro diabetiky a redukční dietu.


4. Med
Med – vyrábí včely enzimickou přeměnou šťávy, květů a stromů. Je sladký, hustý a kašovitý. Barva zlatá až zlatohnědá.
Druhy:
• květový (žlutý) – luční
• ze stromů (nahnědlý) – lesní
• luční + lesní (zlatavě hnědý) – smíšený

Chuť je sladká, protože obsahuje většinou jednoduché sacharidy – rychlý zdroj energie. Použití: příprava pečiva, pokrmů, slazení nápojů (vhodné pro rekonvalescenty), sacharin.

Žádné komentáře:

Okomentovat