Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

VADY MASA

1. cizí pachy: rybí (při zkrmování rybími produkty); plísňoví; samčí

2. Mechanické znečištění: při zpracovaní, v dopravě, skladování, kuch. sklad. (zbytky vnitřnosti, ostatní mech. nečistoty)

3. znehodnocení: příčina živ. škůdci (vajíčka much, červivění – zdrav. závadné)

4. zapaření. Špatně chlazené nebo navrstvené. Při dlouhodobé závadě má maso změněnou barvu, měkou konzistenci a nepříjemný kyselý zápach.

5. hniloba: v prvním stadiu jako osliznutí (povrchová hniloba). V druhém (hloubková hniloba) maso hnědé, šedé až zelené, měkká konzistence, odporný zápach (nepouživatelné)

6. plísňivění: díky vysoké vlhkosti (nepoživatelné)

7. barevné skvrny: červené nebo modré, lze setřít, nutno poradit s veterinářem

Žádné komentáře:

Okomentovat