Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

MLÉKO A ROZDĚLENÍ MLÉČNÝCH VÝROBKŮ

1. co je mléko
2. druhy mléka podle původu
3. který druh mléka (dle původu) je dodáván do obchodní sítě (maloobchod, spol. stravování) pod jednostranným názvem Mléko
4. význam mléka
5. rozdělení kravského mléka
6. rozdělení mléčných výrobků


1. Co je mléko
Mléko je bílá tekutina, vzniká v mléčných žlázách dojnic v laktačním období. Mléko má nažloutlý nádech od obsahujícího tuku. Mléko je emulze roztoků (+ látek rozpuštěných v H2O) a tuků (tuk je jemné rozptýlen ve tvaru drobných kuliček.


2. Druhy mléka podle původu
Druhy mléka podle původu – kravské, kozí, ovčí, v jiných státech i jiné druhy.


3. Který druh mléka (dle původu) je dodáván do obchodní sítě (maloobchod, spol. stravování) pod jednostranným názvem Mléko
Pod pojmem Mléko se dodává do obchodní sítě, včetně Společného stravování mléko kravské (jednoslovní název). Ostatní druhy mléka musí mít v názvu i označení původu – Kozí mléko.


4. Význam mléka
Význam mléka – je to velmi důležitá potravina, protože obsahuje všechny důležité látky pro růst a správnou funkcí organizmu. Bílkoviny – plnohodnotné, např. Kasein – bílé zabarvení mléko + základ výroba sýrů. Bílkovin je kolem 4 %. Mléčný tuk – kolem 4% je lehce stravitelný a době vstřebatelný (nízky bod tání). Tvoří hlavně zdroj energie. Vitamíny – jsou rozpuštěné v tucích – A, D, E, K a ve vodě B1, B2, C. Obsah vitamínů je ovlivněn krmivem (A, B, C). Nerostné látky (minerální látky) – Ca, Mg, K.


5. Rozdělení kravského mléka
Druhy mléka – dle různých hledisek:

a) podle obsahu tuku – nízkotučné (do 1% na l), polotučné (1,5-2% na l), plnotučné (3-3,5% na l)

b) podle trvanlivosti – s běžnou, prodlouženou, trvanlivou

c) podle přísad – neochucené, ochucené


6. Rozdělení mléčných výrobků
Dělení mléčných výrobků:
- sladké tekuté
- kysané
- sušené
- zahuštěné
- sýry
- máslo
- mražené

Žádné komentáře:

Okomentovat