Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

KÁVA

1. co je káva, jaký má význam
2. složení kávy
3. pražení kávy
4. tržní druhy kávy
5. příprava nápoje


1. Co je káva, jaký má význam
Káva je semeno Kávovníku, pěstovaného v tropickém pásmu Asie, Afriky a Ameriky. Plod Kávovníku je dužnatá bobule červené barvy, která obsahuje dvě semena, někdy i jedno velké. Po máčení a vykvašení se semeno zbaví opráním dužiny a zelená káva se suší, loupe, leští a třídí. Významový obsah má u zdravého člověka povzbuzující účinky na činnost krevního oběhu, srdce, svalů a celkový duševní vývoj pražená káva.


2. Složení kávy
Složení kávy: obsahují až 2% kofeinu, až 15% bílkovin a tuků až 12% cukru a vody. Dále obsahují buničinu, tříslovinu a organické kyseliny.


3. Pražení kávy
Pražená káva: odlišují se od kávy zelené. Tmavohnědá zrna jsou podstatně lehčí (až o 20%) a větší (o 50%) než zrna zelená. Teplota pražení je okolo 200 °C. Hnědé zbarvení získává káva karmelizací cukru. Rozložení tuky a bílkovin jí dodávají charakteristickou chuť a vůni. Dobrá pražená káva má mýt tmavohnědý povrch, na lomu stejnoměrné zbarvení a říjenou silnou vůni. Při přebíráni se odstraňují vadná zrna, což jsou zrna velmi světlá, tzv. ŽLUTÉ LIŠKY nebo přepálená.


4. Tržní druhy kávy
Tržní druhy:
• ZRNKOVÁ, MLETÁ
• KÁVOVÝ EXTRAKT (instantní) – někdy má i příchutě
• KÁVA BEZ KOFEINU – pro nemocné se srdcem a vysokým tlukem
• KÁVOVÝ EXTRAKT – vysušený výluh (extrakt) z mleté kávy průmyslově vyrobený.


5. Příprava nápoje
Příprava nápoje: do hrnku (nebo kávovaru) dáme jakýkoliv druh kávy a zalijeme vařící vodou (90 °C). Extrakt se rozpustí bezezbytku a zrnková zůstává nerozpuštěná buď v hrnku nebo na filtrovačním sítku.

Žádné komentáře:

Okomentovat