Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

OBILOVINY

1. co jsou obiloviny
2. složení obilného zrna
3. druhy obilovin a jejich použití


1. Co jsou obiloviny
Obiloviny jsou jednoleté ušlechtilé traviny.


2. Složení obilného zrna
60 – 64% škrobu
5% nižších sacharidů
9 – 11% bílkovin
0,3 – 0,4% nerostných látek

SLOŽENÍ ZRNA
15 – 18% vody
60 – 66% škrobu
10 – 11% bílkovinného lepku
1 – 2% tuku
2 – 3% nestravitelné celulózy
2 – 3% nerostných látek


3. Druhy obilovin a jejich použití
Pšenice: mouka, vločky, krupice;
Žito: mouka, vločky, pro výrobu lihu, škrobu, kávovin;
Ječmen: kroupy, mouka, slad; oves: vločky, ovesná rýže;
Kukuřice: mouky, popcorn;
Rýže: ke konzumaci, pubovaná rýže (burisony)

Žádné komentáře:

Okomentovat