Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

POŽIVATINY

1. Co jsou poživatiny
2. Rozdělení poživatin + 3př. u každé skupiny
3. Charakteristika a rozdělení potravin
4. Charakteristika a rozdělení pochutin
5. Charakteristika a rozdělení nápojů


1. Co jsou poživatiny
Poživatiny je vše co jíme neboli požíváme to znamená, že se jedná o veškeré jídlo a potí procházející trávicím ústrojím a přinášející nějaký užitek lidskému organizmu.


2. Rozdělení poživatin + 3př. u každé skupiny
Poživatiny rozdělujeme:
a) potraviny – maso, vejce, knedlík
b) pochutiny – čaj, káva, koření
c) nápoje – stolní voda, džus, vodka


3. Charakteristika a rozdělení potravin
Potraviny jsou poživatiny velmi důležité pro denní výživu člověka. Potraviny uspokojují v rozhodující míře výživové potřeby (zajišťuje pravidelný přísun bílkovin, sacharidů, tuků, min. látek a vitamínů). Potraviny dělíme: - živočišné (maso, mléko, vejce)
- rostlinné (obiloviny, zelenina, brambory)


4. Charakteristika a rozdělení pochutin
Pochutiny jsou poživatiny, které člověka z výživového hledisky nutně
nepotřebuje pouze nám rozšiřuje jídelníček nebo ochucují pokrmy.
Rozdělení pochutin:
- povzbudivé (káva, čaj, kakao)
- koření ( pepř, majoránka, kmín – dodávají chuť jídlu)
- kořenící přípravky (sůl, ocet, hořčice)


5. Charakteristika a rozdělení nápojů

Nápoje jsou tekutiny, které rozdělujeme podle obsahových látek na:

1. ALKOHOLICKÉ – myslivec, vodka, fernet
2. NEALKOHOLICKÉ – min. a stolní voda, džus, sodovka

Význam nealkoholických nápojů:
• Doplňujeme vodu do organizmu, která je nutná pro rozpuštění a rozvádění živin po těle.
• Zažene žízeň a osvěží.
• Doplňuje v malé míře bílkoviny, nerostné látky (zlepšení trávení).

Vliv alkoholu na lid. organizmus:
• Pro mladá organizmus je velmi škodlivý, protože ještě není ukončený jeho vývoj.
• Pro dospělý organizmus je škodlivý ve velkých a častých dávkách.

Alkohol je látka návyková způsobuje změny v chování i zdravotní potíže.

Žádné komentáře:

Okomentovat