Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Z uvedeného vztahu je zřejmé, ...

Z uvedeného vztahu je zřejmé, že neznámou může být kterákoli veličina. Lze počítat minimální prodejní cenu, maximální variabilní náklady na 1 kus (stanovit nákladový limit pro variabilní náklady), maximální výši fixních nákladů (nákladový limit fixních nákladů pro podnik), potřebné využití výrobní kapacity, popř. řešit kombinované úlohy. Tyto úlohy se mohou týkat i vnitropodnikových útvarů (např. středisek), jednotlivých strojů a výrobního zařízení, investic, racionalizačních opatření a zlepšovacích návrhů, technologických variant apod.
Zatím jsme předpokládali, že podnik vyrábí pouze jeden výrobek. V tomto případě vychází bod zvratu (případně bod objemu výroby, zabezpečující požadovaný zisk) v kusech. Pokud podnik vyrábí různorodý sortiment, počítá se jeho bod zvratu (objem výroby k zabezpečení požadovaného zisku) ze vztahu
F + Z+
Q (BZ + Z+) = -----------------
1 – h
kde h je podíl variabilních nákladů připadající na 1 Kč tržeb (1 Kč objemu výroby).
Jmenovatel zlomku (1 – h) je obdoba příspěvku na úhradu, tentokrát nikoli příspěvku připadajícího na 1 výrobek, ale příspěvku připadajícího na 1 Kč tržeb, a že bod zvratu Q bude vyjádřen v Kč, tj. v objemu výroby nebo tržeb v Kč.
I když v praxi v řadě případů vystačíme se modelováním nákladů pomocí lineární nákladové funkce, může být vývoj nákladů nelineární. V tomto případě pracujeme s několika body zvratu a s bodem maximálního zisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat