Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Financování pomocí interních finančních ...

Financování pomocí interních finančních zdrojů se obvykle nazývá samofinancování.
Odpisy jsou peněžním vyjádřením postupného opotřebení DLM. Jejich výše závisí na rozsahu fixního majetku, jeho ocenění, odpisových sazbách a použité metodě odpisování.

Zisk je jedním z nejdůležitějších měřítek úspěšnosti podnikání. Výrazně ovlivňuje tržní hodnotu firmy. Nerozdělený zisk se používá k samofinancování podnikových potřeb. Jeho cena je stejná jako cena akciového kapitálu – dividendový výnos. Zjevné samofinancování je zachyceno v bilanci podniku a zvyšuje se jím vlastní kapitál podniku. Ke skrytému samofinancování dochází vytvářením tichých rezerv které nejsou zřejmé z bilance a vlastní kapitál se při něm nezvyšuje.

Kmenové akcie jsou z hlediska financování výhodné v tom, že nemají pevné datum splatnosti a nevyžadují stálé platby majitelům akcií. Nevýhodou jejich je, že rozšiřují hlasovací právo a tím i kontrolu o další akcionáře a vyšší náklady na pořízení, než u obligací či prioritních akcií. Předností prioritních akcií je, že zvyšují kapitál, aniž by se tím omezoval vliv majitelů kmenových akcií na rozhodování. Kladou také menší nároky na výši dividend, než akcie kmenové, Nevýhodou je, že mají vyšší náklady na pořízení než obligace.

Žádné komentáře:

Okomentovat