Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

4. Podle jakých kritérií byste stanovovali optimální kapitálovou strukturu?

viz vzorec WACC – jako stanovení minima celkových nákladů na podnikový kapitál, a dále ukazatele likvidity, rentability apod.

Zásada optimalizace kapitálové struktury spočívá v tom, že podnik musí pro úhradu svých předpokládaných potřeb zajistit optimální složení kapitálu. Hlavním hlediskem pro volbu optimálního složení kapitálu je maximalizace tržní hodnoty firmy, která se dá vyjádřit jako minimalizace průměrných nákladů kapitálu. Vzhledem k tomu, že náklady jednotlivých druhů kapitálu jsou odlišné, podnik by měl usilovat o takovou kapitálovou strukturu, při níž jsou průměrné náklady kapitálu minimální.

Model kapitálové struktury je pro každý podnik jiný. Lze jej vyjádřit grafem zvaný Pie chart. Každý podnik hledá kapitálovou strukturu, která je pro něj nejvýhodnější. Z hlediska podniků je výhodné část kapitálové struktury mít díky půjčkám, jelikož je to pro firmy levnější (daň je odečitelná). To znamená, že manažeři hledají takovou kapitálovou strukturu, kdy maximálně zhodnocují firmu a mají nejnižší náklady kapitálové struktury.

Žádné komentáře:

Okomentovat