Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Řízením zásob rozumíme soubor ...

Řízením zásob rozumíme soubor relativně samostatných činností, jejichž účelem je na základě zaměření a programu činnosti podniku zajišťovat plynulý, bezporuchový chod výroby a prodeje potřebným množstvím zásob, včetně pojistných, a to v odpovídající struktuře, kvalitě, ve správné době, na potřebném místě, při minimálních nákladech spojených s hospodařením se zásobami. K tomu se využívá různých metod, např. průměrná výše výrobních zásob (průměrný stav zásob za zvolené období a v tomto smyslu stav trvalý, kolem něhož skutečné zásoby kolísají.), pojistné zásoby.
Pohledávky
- pohledávky z obchodního styku – částky dosud neuhrazených faktur či obdobných platebních dokumentů, jež podnik vystavil svým zákazníkům za dodané zboží, výrobky nebo provedené služby
- ostatní pohledávky – neuhrazené nároky podniku, které uplatňuje vůči fyzickým osobám i vůči různým právnickým osobám (fin. úřadu, institucím zdravotního a sociálního pojištění, k jiným obchodním společnostem atd.)
Pohledávky představují práva, resp. nároky podniků vůči jiným subjektům na příjem peněžních prostředků. Mají úvěrový charakter. Řízením pohledávek lze chápat činnosti podniků směřující k optimálnímu usměrňování jejich pohledávek. Jeho předmětem jsou objem pohledávek a jejich vývoj, struktura pohledávek podle různých kritérií, rentabilita, rovnoměrnost či nerovnoměrnost pohledávek, doba jejich splácení, subjekt pohledávek, likvidnost pohledávek.

Žádné komentáře:

Okomentovat