Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

7. Vysvětlete podstatu řízení krátkodobých aktiv a jejich jednotlivých složek

Potřeba oběžného majetku a její kapitálové krytí je předmětem řízení, a to i finančního. Řízením oběžného majetku rozumíme vědomou činnost podniků, zahrnující analýzu, stanovení a udržování optimální výše, struktury a míry využívání oběžného majetku odpovídající potřebám, možnostem a cílům podniku. Řízení oběžného majetku vychází ze záměrů podnikatelské činnosti podniku, respektuje situaci podniku a podmínky na trhu, zboží, práce a kapitálu, využívá technických i ekonomických faktorů ovlivňujících potřebu oběžného majetku, navazuje na řízení ostatních činností podniku a musí s nimi být koordinováno. Řízení oběžného majetku věcně zahrnuje řízení jeho celkové potřeby, řízení zásob, pohledávek, peněžních prostředků a financování oběžného majetku.
Zásoby:
- Hospodářské prostředky, které představují vstupy do činnosti podniku a které se v ní zčásti nebo plně spotřebují. Jedná se zejména o suroviny a materiál nejrůznějšího druhu a ručení (např. ke zhotovení výrobků, k úklidovým pracím, k vytápění budov aj.)
- Hospodářské prostředky, které činností podniku vznikají: - nedokončená výroba a hotové výrobky
- Ostatní hospodářské prostředky, jako je např. zboží, tj. majetek, který podnik nakupuje a v nezměněné formě prodává (typickým příkladem takové činnosti jsou obchodní podniky).

Žádné komentáře:

Okomentovat