Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Při řízení v tržních podmínkách význam ...

Při řízení v tržních podmínkách význam kalkulace vzrůstá. Manažerské účetnictví totiž musí poskytovat údaje o vlastních nákladech výkonů (výrobních nákladech), aby usnadnilo rozhodování s dlouhodobým dopadem důsledků (efektů), např. zda určitý výrobek vyrábět, zda pořídit nový stroj apod. Většina těchto nákladů má nenávratný charakter (jedná se o tzv. utopené náklady)
Významná je i funkce kalkulace ve střednědobém rozhodování, např. při ověření únosnosti tržní ceny, stanovení nové ceny apod.

1. předběžná – vyjadřuje předem stanovené výrobkové náklady. Člení se na operativní, plánovou a propočtovou.
a) operativní – sestavuje se na základě podrobných norem určených technickou přípravou výroby pro jednotlivé pracovní i spotřební operace. V praxi se jim říká standardy
b) plánová – je nástrojem intervalového řízení. Je průměrných úkolem za určitý časový úsek, který si podnik sám stanoví, avšak respektuje přirozený výrobní nebo i odbytový cyklus
c) propočtová – se používá pro rozhodnutí, zda vyrábět nový výrobek a zda pořídit novou technologii či techniku, ačkoliv nejsou známy normativy. Proto se používá metody odhadování nákladů na základě podobnosti norem už známé činnosti. Při ukončení technického rozvoje se propočtová kalkulace stává limitem pro operativní či plánovou kalkulaci. Má velký význam pro tvorbu cen.

Žádné komentáře:

Okomentovat