Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

4. Vymezte pojem bod zvratu a uveďte možnosti jeho využití při rozhodování

Bod zvratu – bod vyrovnání nákladů s výnosy. Bod představující situaci, kdy firma pokrývá všechny náklady, přičemž čistý ekonomický zisk je nulový. Určuje takový minimální objem výroby, aby se tržby rovnaly nákladům, to je od jakého objemu bude vznikat zisk.
V praxi se často objem produkce vyjadřuje nejen naturálně, ale i peněžně. Při rozhodovacích úlohách se nevychází z výrobkového zisku, ale z marže, připadající na jednotku výrobku. Pak je výhodnější ten výrobek, který má větší marži, protože stačí menší objem výroby k pokrytí fixních nákladů. Po dosažení tohoto objemu výroby začne vznikat zisk.

Hlavním zdrojem výnosů jsou tržby. Z rovnice Z = T-N vyplývá, že zisk roste s růstem výnosů a se snižováním nákladů. Dosadíme-li za T = pq a za n N = ´F+bq, dostaneme:
Z = pq – (F+bq)
Tuto rovnici (fukci) označujeme jako analýzu bodu zvratu (break even point analysis). Objem výroby, při kterém se T = N se nazývá bod zvratu (též mrtvý bod, bod krytí nákladů, bod zisku, kritický bod rentability, break even point)

Žádné komentáře:

Okomentovat