Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

6. Uveďte základní vztahy úrokového počtu a možnosti jejich využití

Při úrokových počtech je důležitý ale obtížný odhad výše investičních výdajů a vymezení efektu, který má investice přinést.
Při rozhodování s dlouhodobými efekty jsou důležité faktor času, riziko a jeho velikost. Kritérium optimalizace při hodnocení investičního projektu je výše vlastního kapitálu a náklady na něj. N na CK = úroky placené půjčovatelům kapitálu. Tyto náklady kapitálu (především úroky) se zvyšují a stoupaní rychleji než průměrné náklady se zvyšováním rizika projektů, protože vkladatelé kapitálu požadují rizikovou prémii.
Výnosy vyjadřují rentabilitu, kterou poskytuje vložený kapitál vlastníkům kapitálu. Pokud bude mít projekt výnosnost (rentabilitu) nižší, než je úroková sazba (jeho výnos byl nižší než náklady na kapitál), pak je projekt nepřijatelný. Sazba odpovídající nerizikovým půjčkám se odvozuje od zúročení nerizikových cenných papírů (státních obligací).
Vyjádření faktoru času
Nelze porovnávat investiční výdaje letos s efekty za několik let bez úrokových a diskontních výpočtů (ale i míry inflace).
Např. vložíme 100 Kč na 10% úrok. Za rok získáme 10 Kč, za další rok se 110 Kč zvýší o 10% na 121 Kč.
Při vyjádření faktoru času hledáme budoucí hodnotu (FV – future value) současného vkladu nebo současnou hodnotu (PV – prezent value) budoucího efektu.

Žádné komentáře:

Okomentovat