Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

5. Vysvětlete pojmy oportunitní,fixní,variabilní,relevantní,umrtvené náklady

a) oportunitní náklady je hodnota, která musí být obětována, když zdroje (práce, kapitál) nejsou použity na nejlepší možnou alternativu. Nazýváme je též náklady ušlých příležitostí. Rozhodneme-li se např., že místo výrobku A budeme vyrábět výrobek B, potom relevantní náklady výrobku B budou zahrnovat i obětovaný zisk výrobku A.
- jsou náklady, které znamenají ušlý efekt z nejlepší konkurenční varianty. Oportunitní náklady nebudou v budoucnu reálně vynaloženy, jsou to vlastně fiktivní náklady, které kvantifikují ekonomické důsledky rozhodnutí.
- oportunitní náklady nebudou v budoucnu reálně vynaloženy – jsou to vlastně fiktivní náklady, které kvantifikují ekonomické důsledky rozhodnutí.
b) variabilní náklady
– proporcionální – mění se se změnami objemu výroby, průměrné na jednotku se nemění, např. jednicové mzdy, jednicový materiál, a to buď proporcionálně (rostou stejně rychle)
- podproporcionální (degresivní) – v úhrnu stoupají s růstem objemu, ale pomaleji než roste objem, průměrné se zvyšováním objemu klesají
- nadproporcionální (progresivní) – v úhrnu stoupají s růstem objemu, a to rychleji, než roste objem, průměrné stoupají při růstu objemu

Žádné komentáře:

Okomentovat