Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

6. Uveďte hlavní poměrové ukazatele ...

6. Uveďte hlavní poměrové ukazatele finanční analýzy (finanční management, str. 59)
Jednou z nejdůležitějších oblastí finančního řízení podniku. Na základě výstupních dokumentů finančního účetnictví – rozvahy, výsledovky a cash flow poměřuje získané údaje mezi senou a rozšiřuje jejich vypovídací schopnost o hospodaření a finanční situaci podniku.
Účelem je provést správnou diagnózu finančního hospodaření podniku a jeho finančního zdraví. Zdravý podnik uspokojuje své akcionáře. Čím větší je výnosnost (rentabilita) vloženého kapitálu, tím lépe pro podnik i jeho investory.
1) Ukazatelé rentability
Rentabilita – ziskovost; R=zisk/náklady nebo tržby nebo výnosy….
Ukazatel udává kolik Kč zisku se vyprodukuje na údaje ve jmenovateli! (nejčastěji se používá Rentabilita celkového kapitálu).
Ukazatele rentability tj. různé formy míry zisku jako všeobecně akceptovaného vrcholového ukazatele efektivnosti podniku. V rámci této skupiny jsou často uváděny i bezprostřední analytické ukazatele míry zisku, tj. určitá forma rentability odbytu v podobě ziskové marže, resp. Ziskového rozpětí a charakteristika obratu nebo vázanosti vloženého kapitálu. Jako zvláštní skupina bývají často vyčleněny tzv. ukazatele aktivity. Jedná se o ukazatele stupně využití podnikových aktiv, neboli ukazatele rychlosti nebo doby obratu zásob, pohledávek, DLM. Tyto ukazatele mají svou pevnou vazbu na syntetické ukazatele rentability a je tudíž logicky opodstatněné i jejich zařazení do první skupiny.

Žádné komentáře:

Okomentovat