Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Obligace jako zdroj externího financování ...

Obligace jako zdroj externího financování jsou výhodné zejména v tom, že úrok z nich je položkou snižující zisk pro účely zdanění, že placený úrok je zpravidla nižší než dividenda z akcií a že akcionáři neztrácejí svou kontrolu nad činností podniku. Jejich nevýhodou jsou pevné splátky, riziko změn podmínek, za kterých byly obligace emitovány a stoupání finančního rizika podniku.

Dlouhodobé dluhy, používané pro financování investic, mají podobu termínovaných půjček od bankovních aj. finančních institucí. Specifickou formou jsou úvěry na hypoteční zástavní listy, dodavatelské úvěry, úvěr od zahraničního dodavatele, spojený s odkupem dlouhodobých pohledávek před lhůtou splatnosti, jakož i projektové financování, zabezpečované obvykle především velkou skupinou bank.

Alternativní financování investic je i leasingové financování. Hlavními druhy leasingu jsou provozní a finanční leasing a tzv. prodej a zpětný pronájem. Výhodou leasingu z hlediska financování je především to, že není nutné jednorázové vynaložení kapitálových výdajů, že dochází ke snížení investičního rizika, omezuje se možnost morálního zastarávání fixního majetku a že leasingové platby jako součást nákladů snižují zisk podniku pro účely zdanění.

Žádné komentáře:

Okomentovat