Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Leukémie

Je to závažné krevní, nádorové onemocnění,bílé krevní řady

Klinicky dělíme na 3 typy
1)akutní leukémie-Její příčina a původ (etiologie)není známa.Vyskytuje se nejčastěji u dětí.Choroba je způsobena bujením nevyzrávajících buňek v dřeni lymfatické tkáni.Nápadně se zde mohou zmnožit i dosud nediferencované kmenové buňky-blasty.
Akutní leukémie začíná obvykle náhle jako horečnatý až septický stav se zvýšenou krvácivostí.Předpověď je špatná.Diagnóza se opírá o nález nezralých krevních buněk periferní krvi i krvetvorných orgánech.

2)Chronická myeloidní leukémie-je patologické bujení nádorového typu postihující granulocytovou buněčnou řadu v kostní dřeni i v mimodřeňových ložiscích, především ve slezině a játrech, takže zpravidla vzniká i hepatosplenomegalie.
Klinický obraz:nemusí být nápadný, nemoc se často objeví náhodně při vyšetřování krevního obrazu, jindy si nemocný sám nahmatá velkou slezinu.Objeví se známky krvácení na různých částech těla, pacient anemizuje.průměrná doba přežití je několik let.Objeví se trofické defekty dásní.Vždy současně anemický syndrom.
Pro diagnózu jsou důležité změny v bílém krevním obrazu.Je výrazně zvýšen celkový počet leukocytů v krvi, v rozpočtu jsou zvýšeny všechny granulocyty(=typ bílých krvinek,které mají barvitelná jádra) a navíc se objeví nezralé formy bílých krvinek.počty leukocytů jsou většinou nad 100tis.

3)Chronická lymfatická leukémie-Onemocnění je způsobeno bujením tkáně, v níž se tvoří lymfocyty,tj. především v mízních uzlinách,slezině,játrech.Tkáň těchto orgánů je přeplněna lymfocyty,takže je zakryta původní histologická skladba.Při vyšetření nemocného je nejnápadnější zvětšení uzlin(=axilárních,v tříslech),jsou naplněny lymfocyty.Mírně bývá zvětšena i slezina a játra.V krevním obraze je zvýšený počet bílých krvinek, ale v rozpočtu zjistíme, že převažují lymfocyty-ale do 100tis (místo normálních 20-40% z celkového počtu bílých krvinek je u lymfatické leukémie 50-100% lymfocytů)K tomu často bývá anemický syndrom.
Léčba:V poslední době se v léčbě objevily nové možnosti.Podstatně se zlepšila prognóza, prodloužila se délka přežití, změnil se však i průběh.Stále častěji se setkáváme s komplikacemi, z nichž většina je způsobena léčbou.tyto komplikace jsou ošetřovatelsky velmi náročné.
Zásadní obrat v léčbě znamená především zavedení chemoterapie cytostatiky.Používají se cytostatika různého typu,a to podle dohodnutých schémat.Zpravidla se volí různé kombinace,ne-zřídka troj-,čtyřkombinace.První léčebný náraz má být útočný,aby zničil co největší množství maligních buněk.Na útočnou fázi navazuje léčba udržovací.Zhorší-li se stav,dávky cytostatik se opět zvyšují nebo se mění jejich kombinace.Pro injekční formu jsou vyhrazena pracoviště se speciálním vybavením,jinak by mohlo dojít k ohrožení zdraví pracovníků.V praxi se setkáváme s mnoha nežádoucími účinky cytostatik
Důležitá je také imunoterapie.Nejčastěji podáváme imusupresiva-IMURAN+kortikoidy=PREDNISON
Používá se také terapie výkonnými zdroji ionizačního záření ve snaze zničit v co největším rozsahu nádorovou tkáň ozářením.
Transplantace kostní dřeně:zde zůstává problém s vyhledáváním dárců
Komplexní podpůrná léčba:Při soudobém léčebném postupu je nemocný ohrožen mnoha komplikacemi,např:utlumením kostní dřeně.nemocný je ohrožen infekcemi,chudokrevností,krvácivými projevy.proto mají velký význam převody čerstvé krve(=do týdne po datu odběru),destičkových nebo leukocytárních koncentrátů,podávání širokospektrých antibiotik,péče o neinfekční prostředí,úzkostlivá hygienická péče.

Žádné komentáře:

Okomentovat