Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

PLEŠATÁ ZPĚVAČKA

Jednoaktové absurdní drama z r.1952, autorova dramatická prvotina, která ho světově proslavila.
K netradičně pojatému dramatickému konfliktu této antihry autora inspirovala konverzační příručka angličtiny. Nudící se manželé Smithovi očekávají ve svém domě na londýnském předměstí návštěvu manželů Martinových. Banální konverzační obraty, které si nejdříve s návštěvou vyměňují, v průběhu hry nabývají na agresivitě a ztrácejí stále více komunikativní charakter. Do rozhovoru vpadne velitel hasičů, aby uhasil požár, který má vypuknout na několika místech ve městě. Po ujištění, že nikde nehoří, všechny postavy, včetně služky, která se vydává za Sherlocka Holmese, pokračují ve fantasmagorickém přívalu slovních nesmyslů. V závěru hry vše náhle ustane, Martinovi sedí jako Smithovi na začátku hry a říkají totéž, co Smithovi v první scéně. Absurdní stereotyp se opakuje.
Hra, v níž se uplatňuje návaznost na Jarryho a dadaismus, koncentrovaně vyjadřuje situaci soudobé společnosti, ve které opakováním týchž slov a banálních frází dochází k odvádění pozornosti od podstaty problémů a k mystifikaci veřejnosti. Jazyk jako základní komunikativní prostředek se tak stává příčinou lidského nedorozumění.
Friedrich Durrenmatt (1921 – 1990) Švýcarský německy píšící dramatik, prozaik a esejista. Studoval teologii, filosofii a literaturu. Od 70. let se věnoval pouze literární tvorbě.
Zpočátku jej ovlivnil expresionismus a brechtovské epické drama. Představitel absurdního dramatu. Zpravidla vyostřuje konflikty, aniž je dovádí k řešení.
Psal rozhlasové hry (Herkules a Augiášův chlév, Malér), povídky (Slib – film L. Wajdy Stalo se za bílého dne, dvojnovela Soudce a jeho kat - povýšil detektivku na hodnotnou literaturu, zločiny Gastmana jsou absurdní a nelogické). Divadelní hry:
Návštěva staré dámy (1956) – dramatická polemika s antickou tragedií
“manželé umírají, sluhové zůstávají”
krutost zbohatlé Kláry při pomstě proti Ilovi
Frank Pátý (1960)
Fyzikové (1961)
Achterloo (1983) – drama historické
Dramaty vcházející z tematiky velkých dramatiků minulosti:
Shakespearův Král Jan (1968)
Strindberg – Play Strindberg (1969)
Goethe – Urfaust (1970)

Žádné komentáře:

Okomentovat